Майже трьохсотлітнє правління китайської династії Мінь – з 1368 по 1644 вважається періодом розквіту культури в історії Китаю.

Саме до епохи Мінь відноситься величезна кількість лакованих меблів, найтонший фарфор, шедеври вишивки по шовку і безліч інших витворів декоративно-прикладного мистецтва. Як не парадоксально, але саме в епоху Мінь було створено не меншу кількість підробок, які істотно спустошили гаманці “простакуватих” покупців. Проблема підробок досягла таких масштабів, що держава  випустила спеціальні інструкції, що допомагають розпізнати фальшивку. Таким чином, ми цілком можемо бути упевнені, що найдорожча в світі ваза – оригінал.

Ваза династії Мінь

Унікальна ваза епохи імператора Хонг-ву, засновника династії Мінь, була  придбана у 2006 році на аукціоні Стівом Вінном. Власника казино в Лас-Вегасі і фанатичного збирача предметів мистецтва не люблять в крузі колекціонерів через зайву щедрість – Вінн готовий платити найвищу ціну навіть за предмети, що не представляють особливої цінності. Проте його остання покупка – виключення з цього правила. Вазу XIV сторіччя, що чудово збереглася, прикрашає узор з коричнево-червоних квітів.

Стівен Вінн
Найдорожчу в світі вазу Стів Вінн придбав на торгах китайського мистецтва  аукціонного будинку Christie’s в Гонконзі  за 78,5 мільйонів  гонконзьких доларів (більше 10 мільйонів доларів США). Щедрий колекціонер не став наодинці насолоджуватися красою цього шедевра і повернув культурне надбання до Китаю – передавши вазу в дар музею Макау.