Ебенове дерево

Ебенове дерево

Найдорожчим деревом у світі вважається ебен. Вартість його сягає 100 тисяч доларів за 1 кубометр. Не дивно, що виробами з цього дерева можуть користуватися тільки дуже багаті люди. Прийнято вважати, що предмети з ебенового дерева благотворно впливають на здоров’я людини.

Ебенове дерево росте в Африці, на Цейлоні і в Індії. Це невеликі дерева, висотою близько 10 метрів при товщині стовбура до 1 метра. Колір деревини чорний або чорний з смугами сірого кольору. Блиск металевий, матеріал відмінно полірується. Ебен володіє високою щільністю і твердістю. У воді тоне.

Меблі з ебенового дерева

Меблі з ебенового дерева

З ебенового дерева виготовляють різні меблі, якої не оббивають, оскільки вважається, що при оббивці частково втрачаються цілющі властивості. Матеріалом з ебена інкрустують музичні інструменти, меблеві вироби. Та й обробляти таке дерево потрібно тільки найкращими інструментами, наприклад, інструментами AKE.

Найбільш цінним вважається Цейлонський ебен (Diospyros ebenum). Характеризується відмінною якістю: дуже твердий матеріал, без видимих ​​пір, добре обробляється і полірується, стійкий до води. У середньовіччя саме з цього сорту ебена виготовляли найкращі меблі, декоративні вироби та сувеніри.

Вироби з ебенового дерева

Вироби з ебенового дерева

У Європі з чорного дерева готували настоянки, які застосовувалися для лікування статевого безсилля у чоловіків і як еліксири молодості. Також вважалося, що отрута в посуді з цього матеріалу втрачає свою силу.

У наш час вироби з ебенового дерева практично неможливо придбати. Підвищений попит на предмети з цього дерева став загрозою для їхнього існування. У 1994 році ці тропічні дерева були занесені до Червоної книги.