Скрипка, створена в 1741 році італійським майстром Гварнері дель Джезу, котрий поряд із Страдіварі є одним з найвидатніших скрипкових майстрів світу, буде виставлена на аукціон. Початкова вартість скрипки складе 18 мільйонів доларів, що зробить її найдорожчою у світі.

“В’єтан”, скрипка Гварнері

Свою назву “В’єтан” (Vieuxtemps Guarneri) музичний інструмент отримав на честь бельгійського композитора і скрипаля, котрий грав на цій скрипці колись, Анрі В’єтана.

Зараз скрипка належить колишньому британському фінансисту і філантропу Єну Стуцкеру, який, у свою чергу, купив її у сера Ісаака Вульфсона, засновника Вульфсон-коледжу в Оксфорді.

В'єтан - скрипка Гварнері

В’єтан – скрипка Гварнері

Організатором аукціону є компанія Bein & Fushi – лідер на ринку унікальних музичних інструментів.

Більшість фахівців чекають, що скрипка після торгів з’явиться в якому-небудь музеї, оскільки давно вже пройшли ті часи, коли приватні особи або музиканти могли собі дозволити мати скрипку Гварнері, а тим більше такий видатний екземпляр.

Слід відмітити, що все частіше раритетні музичні інструменти опиняються на Сході. Дві найбільші колекції знаходиться в музеї міста Тайпей і Японського фонду в Токіо. Саме вони є основними претендентами на “В’єтан”.