Ізотоп Осмій 187

Найдорожчий метал – ізотоп Осмію 187Os. Даний хімічний елемент має порядковий номер 76 в таблиці Менделєєва. Крім того, що ізотоп Осмію є найдорожчим металом, він також відомий як найщільніша речовина на землі(22,61 г/см3). Найчастіше цей хімічний елемент зустрічається у вигляді порошку. За звичайних умов осмій має сріблястий колір і володіє різким запахом, схожим з озоном.

Найдорожчий метал на землі відноситься до групи платинових металів. Осмій вперше був відкритий вченим з Англії, який отримав його шляхом розчинення платини в суміші з азотної і соляної кислот, так званій “царській горілці”.

Застосовують ізотоп осмію при виробництві ядерної зброї, в аерокосмічній сфері, фармацевтиці, при виготовленні деяких вимірювальних приладів, рідше в ювелірних виробах.

Отримання ізотопу 187OS – досить складне завдання. У 2004 році Казахстан офіційно пропонував його за ціною в $10000 за грам чистого ізотопу Осмію. Ця країна була першим експортером дорогого металу. До 2004 року жодна держава  не виставляла його на продаж. На даний момент ціна найдорожчого металу на чорному ринку доходить до 200 000 доларів за грам.